Teknoloji

URL Nedir, URL Kısaltma Nasıl Yapılır?

 Teknolojinin ve internetin günümüzde bu kadar gelişmiş olmasıyla beraber, hemen hemen herkes internetten bilgi edinebilir hale gelmiştir. İnternetten herhangi bir bilgi edinebilmek için insanlar çeşitli kaynakları ziyaret edebilir. Web sitesinin kendi adres bilgilerini girerek aranan bilgiye ulaşan insanların çoğu bunun için URL’leri kullanmaktadır. URL’ler, web sitelerinin adlarını, içeriklerini ve bulunan sayfaların kategorilerini göstermektedir.

URL Nedir?

 URL’nin açılımı “Uniform Resourse Loader” anlamına gelmektedir. Teknoloji ve web dünyası hakkında pek bilgisi olmayan kişiler, internet sitelerini dolaşırken URL kullandığının pek farkında olmayabilir. Türkçe karşılığı olarak da “Tekdüze Kaynak Bulucu” anlamına gelen URL, web sitesinin adını, kullanıcıların bulunmuş oldukları sayfaları ve sayfa içeriklerini içeren bilgidir.

 Özetlemek gerekirse tarayıcılarda site adreslerinin bulunduğu alanda yazılan yazıdır URL’ler. Bir URL, internet üzerindeki kaynağın yerini belirleyen unsurdur. Her web sayfasının, kendi bilgilerini saklayabilmesi için sahip olduğu bir sanal alanı vardır. Bu alanlara ise sunucu adı verilmektedir. Web sitesi görüntülendiği esnada sunucuda bulunan bilgiler, ilgili başlıkların hemen altında görünür bir hale gelir. Sunucudaki bilgilerin yerlerinin gösterilmesi ve de web sayfalarında kullanıcının önüne sunulmasını ise URL sağlar.

URL Neden Önemlidir?

Herhangi bir internet kullanıcısı, bir URL’yi yanlış girdiği zaman ulaşmak istediği sayfaya ulaşamaz. Dolayısıyla istediği web sitesi işlevini de yerine getirememiş olur. Aynı zamanda kullanıcı URL vasıtasıyla ulaşmak istediği web sitesinde çok farklı bilgiler ile karşılaşırsa, bu URL’nin tam olarak doğru planlanmamış olduğunu göstermektedir. URL’nin doğru ve düzgün çalışıyor olması, web sitelerinin doğru görüntülenmesini sağlar. URL bir nevi web sitesinin sunucu ile iletişim kurmasında önemli bir rol oynar.

URL Link Kısaltma Nedir?

 URL kısaltma, orijinal bir linkin uzunluğunun belirli araçlar kullanarak kısaltarak paylalaşılır hale gelmesini sağlamaktadır. Uzun bir link bağlantısı, kısaltıp ortalama olarak 15 karaktere düşürülür ve kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Aksi takdirde içerisinde çok uzun bileşen barındıran URL, sosyal meyda gibi platformlarda karakter limitlerine takılabiliyor ve bunun sonuNda paylaşım yapılırken kullanıCIlar bazı sıkıntılar ile karşılaşabiliyor. Basit kullanım ara yüzlerine sahip olan araçlar ile, URL kısaltma işlemi çok basit bir şekilde halledilebilir.

URL Nasıl Kısaltılır?

 URL kısaltması, link kısaltma olarak da adlandırılan bir yöntemdir. Kısaltılmış olan bir URL, ilgili web sitelerine yönlendirme yapan bir nevi ek adres niteliğindedir. URL kısaltma işlemi sonucunda orjinal olan link uzunluğu hemen hemen 15 karaktere kadar düşürülebilir. URL istatistiklerine göre kısaltmış linklere %40 daha fazla tıklanma gözlemlenmiştir. Mevcut URL yapısını kısaltmak için birtakım popüler kısaltma sitelerinden yararlanılabilir.

URL Kısaltma Siteleri Örnekleri

 Kullanıcılar tarafından popüler hale gelmiş olan kısaltma siteleri, kullanım açılarından da çok kolaydır. yapmanız gereken temel şey, kopyalamış olduğunuz URL adreslerini, link kısaltma sitelerindeki metin kutularına yapıştırmaktır. Aşağıda verilmiş olan ücretsiz ya da ücretli olan kısaltma sitelerini kullanarak bu amacınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz:

– Bitly

– bit.do

– TinyURL

– Polr

– Rebrandly

– adf.ly

– Yourls

– URL Shortener by Zapire

– Ow.ly

– is.gd

– BL.INK

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı