Dijital PazarlamaNasıl YapılırTeknoloji
Trend

İnternetten Para Kazanabileceğiniz Freelance İş Önerileri

Sabah 9 akşam 5, hayat boyu aynı ortam ve koşullarda çalışmak herkese cazip gelmeyebiliyor. Nedeni ise size sunulan standartlar ve alacağınız paranın sınırını biliyor olmanız, senelik yapılan zamlar haricinde kazancınızı arttıramıyorsunuz. İşte bu sebepden gelişen internet çağından online iş önerilerini araştırarak pasif gelir yaratmaya biryerden başlamanız gerekebilir. İnternet üzerinden freelance olarak çalışmak ve yapacağınız işi seçme konusunda bir sınır yok, bir problem bulup, bulduğunuz probleme çözüm üretebiliyorsanız bunu pazarlayarak pasif gelirinizi yaratabilir, freelance olarak internetten para kazanmaya başlayabilirsiniz.

2020 itibariyle Türkiye’de 3,2 milyon olan freelance çalışanların sayısının önümüzdeki 3 yıl içerisinde 8 milyondan fazla olacağı öngörülüyor.

Bu rakam online gelir elde etmek için azımsanmayacak kadar iyi derecede, size durmayın ve internetten para kazanmak için harakete geçin.

İnternetten para kazanmak , çoğu kişinin istediği ve hayalini kurduğu bir gelir yöntemi, gerçekten kısa bir süre araştırma ve bilgi birikimi yaparak pasif gelirinizi yaratmak hiç zor olmayacak. Ortalama bir meslek sahibi Türkiye şartlarında şuanda 3.500 TL maaş aldığını varsayalım, gerçekten hayat boyu bu para ile geçinmeyimi tercih edeceksiniz, yoksa çabalayıp problem çözerek kazancınızın miktarını sizmi belirleyeceksiniz? Bu yazımızda internetten gelir elde edebileceğiniz , sadece bir bilgisayar ile pasif gelir oluşturabileceğiniz yöntemlerden bahsedip sıralayacağız.

Freelance Ne Demek?

Freelance türkçe karşılığı; serbest çalışmak anlamına gelir. Bağımsız çalışan olarakda değerlendirebiliriz. Bir şirkete, şahısa bağlı kalmadan, zaman mekan farketmeksizin yapılan işlere freelance iş modeli denmektedir.

Kimler Freelance Çalışabilir?

Temel bilgisayar kullanımına hakim olan, okuma yazmayı bilen herkes freelance olarak çalışmaya başlayarak internetten gelir elde etmeye başlayabilir. Tabii ki bu işinde belli başlı kuralları var bu kuralların en başında ise aşağıdaki maddeler gelmektedir. Bunları sıralayacak olursak ;

  • Disiplin sahibi olmak,
  • Müşteri ilişkilerine önem vermek,
  • Yapılan işi zamanında müşteriye teslim etmek,
  • 7/24 Ulaşılabilir olmak,

Freelance Çalışmanın Avantajları Nedir?

Freelance çalışmanın en önemli avantajlarından birisi mesai kavramı olmamasıdır. Kendi mesainizi kendiniz belirlemelisiniz. Müşterilerinize karşı sorumlusu olduğunu işleri zamanında teslim ettikten sonra, isterseniz akşam saat 21:00 ‘ da isterseniz gece 02:00 ‘ de çalışmaya başlayın, önemli olan işi zamanında müşteriye teslim etmenizdir. Bir diğer avantajı ise kazanacağınız parayı tamamen siz belirliyorsunuz, ne kadar fazla iş almak için çabalarsanız, o kadar fazla para kazanırsınız. Freelance olarak internetten para kazanırken işlerinizi nereden yapdığınızın bir önemide yok, buda çok önemli bir avantajdır. İsterseniz evinizde çalışın, isterseniz bir çay bahçesinde, kısacası internet bağlantısı bulunan her yerde çalışarak internetten para kazanabilir , freelancer olabilirsiniz.

hayallerin icin online gelir kaynagi

Dünyayı gezerek internetten para kazanan binlerce kişiden olmak isteyebilirsiniz. Bir diğer avantajıda budur, istediğiniz an istediğiniz yerde olun, yanınızda bir adet leptop ve bağlanılabilir bir internet bağlantısının olması yeterli. Bunu yapan bir çok influencer bile var, youtube kanalına sahip olan Emre Durmuş adlı youtube içerik üreticisi arkadaşı bu noktada dünyayı gezerek internetten para kazananlar sınıfında örnek gösterebiliriz.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nedir?

Freelance olarak çalışmanın avantajları bulunduğu gibi dezavantajlarıda bulunmaktadır. Bunlar hakkında konuşacak olursak en başında sigortanızın olmamasıdır. Sigorta sgk ödemelerinizi kazandığınız para ile emeklilik yada geleceğinizi düşünüyorsanız kendiniz yapmanız gerekiyor. Tabii ki emekli olup 2.000 3.000 TL ücrete razı gelmeyeceğim, ben zaten yıllar içerisinde kendi hayatımı devam ettirecek kadar para kazanacağım diyorsanız sgk ödemesi yapmayabilirsiniz. Fakat bu durumda hiçbir sağlık işleminden ücretsiz olarak yararlanamayacağını bilmeniz gerekiyor. Bir diğer dezavantajı ise iş bulabileceğinizin garantisi yoktur, bu biraz sizin beceri ve portföyünüze kalmış bir durumdur, eğer güzel referanslara sahipseniz elbette iş bulabilirsiniz, ancak bu işe yeni başladıysanız bir süre işssiz kalacak olmayı göze almış olmanız gerekiyor. Freelance olarak yapılan işlerde müşteri size güvenmeyip önce işini yaptırmak isteyebilir, güveneceğiniz kişileri iyi seçmeniz gerekir, yoksa günlerce, haftalarca emek verdiğiniz teslim ettiğiniz işlerin ödemesini alamama gibi durumlarınızda var. Bu gibi durumların önüne geçmek için müşterileriniz ile sözleşme , yazılı bir anlaşma yapmaya çalışın.

Para Kazanabileceğiniz Freelance Siteleri

hayallerini gercege donustur 2

Freelance olarak iş yapmaya karar verdiyseniz ve müşteri bulmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız , freelancerlara özel oluşturulmuş toplululuklar var. Freelance çalışanlar ile müşterileri buluşturan web siteleri aracılığı ile , kendinize ait referanslarınızı yapabildiğiniz, yapabileceğiniz işler ile ilgili sayfanızı oluşturarak müşteri adayları ile buluşabilirsiniz.Her sektöre ait iş vereni bu sitelerde bulabilirsiniz. Yazılım geliştirme , sosyal medya reklamcılığı , video ve prodüksiyon işleri, makale yazarlığı , reklam danışmanlığı, seo hizmetleri, grafik ve logo tasarım işleri, her dilde çevirmenlik, tercümanlık işleri ve çeşitli editörlük işlerini aşağıdaki sitelerde bulabilecek internetten para kazanmaya başlayabileceksiniz. İşte internetten online para kazanmaya başlayabileceğiniz freelancerlara özel web siteleri ;

Eğer ingilizce biliyorsanız ve dolar kazanmaya başlamak istiyorsanız aşağıdaki freelance sitelerini tercih edebilirsiniz. Freelance olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka ingilizce öğrenmeye odaklanın ve kendinizi geliştirdikden sonra aşağıdaki platformlara üye olup müşteri bulmaya başlayın. Türkiye’de 50 TL yapacağınız bir işlemi yurtdışında 50 dolara yapmayı kim istemez değilmi? İşde bunun için ingilizce bilmeniz şart. İşte ingilizce bilenlere özel online para kazanabileceğiniz freelance siteleri ;

Freelance Olarak Yapılabilecek İşler Hangileridir?

İçeriğimizde nasıl freelance olarak para kazanabileceğinizi ve müşteri bulmak için freelance web siteleri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Peki freelancer olmaya karar verirsem, hangi sektörden iş yapabilirim dediğinizi duyar gibiyiz. Sizler için en çok rağbet gören iş modelleri ve sektörleri tespit edip liste halinde sıraladık. Eğer farklı ve özgün bir fikriniz varsa tabii ki onlarıda yapabilirsiniz, aşağıdaki liste sadece örnek olması ve size fikir vermesi açısından hazırlanmıştır.

  • SEO Hizmetleri
  • Makale Ve İçerik Yazarlığı
  • Bilgili Olduğunuz Bir Dal Veya Konuda Danışmanlık Vermek
  • Grafik Tasarım İşleri
  • Seslendirme Hizmetleri
  • Çeviri Ve Tercümanlık İşleri
  • Sosyal Medya Uzmanlığı Ve Yönetimi
  • Video Prodüksiyon Ve Editleme
  • Yazılım Hizmetleri

Tabi kii bu liste dışında yetenekli ve bilgi sahibi olduğunuz konular hakkındada ilanlar oluşturarak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz yukarıdaki iş modellerinin temel amaçlarını ayrıntılı olarak inceleyelim.

Seo Hizmetleri

SEO kısaca; arama motoru optimizasyonu anlamına gelmekle beraber, ingilizce karşılığı ise “Search Engine Optimization” anlamına gelmektedir. İnternet siteleri, mobil uygulamalarının belli kurallar dahilinde google arama motoruna uygun bir hale getirilerek arattığınız kelimelerde sitenin üst sıralarda çıkmasını amaçlayan bir hizmet sektörüdür.

SEO Nasıl Yapılır? bilmiyorsanız ücretsiz olarak youtube üzerindeki yer alan seo eğitim seti videolarını izleyerek kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Aynı şekilde udemy üzerinde ücretli eğitim setlerinede bakabilirsiniz.Tabii ki videoları izleyip “ben seo öğrendim” demek yerine web siteleriniz üzerinde öğrendiklerinizi deneyerek kendinizi muhakkak geliştirin. Bol bol pratik yapmak SEO hizmetleri açısından çok önemlidir.

seo hizmeti
Arama Motoru Optimizasyonu

İlgili eğitim videolarını izleyerek seo sektörünün temel kavramlarını iyice öğrenmelisiniz, SEO konusunu 2 alt başlığa ayırarak 2 farklı koldada uzmanlaşabilirsiniz. İsterseniz Site İçi Seo ( On Page SEO ) isterseniz de Site Dışı SEO ( Of Page SEO ) konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Ancak site içi seo konusu biraz yazılım bilgisi gerektiren taraf bu sebeple temel seviyede html css ve javascript bilgisine sahip olmanız gerekebilir. Bu noktalarda kendinizi geliştirdikden sonra becerili olduğunuz bir seo alanı seçerek bu alanlardan birinde profesyonel hizmet vermeye başlayabilirsiniz.

Makale Ve İçerik Yazarlığı

2020 itibarı ile internet sitelerinin web sitelerinin trafik çekebilmesi her web sitesinin kaliteli bir içeriğe ihtiyacı bulunuyor. Arama motoru optimizasyon çalışmaları ve web sitelerinin belli bir kitlelere ulaşması için içerik ve makale sektörü günümüzde çok önemli bir yere sahip. İyi bir içerik ve müşteri deneyimi yaşatmak isteyen web site sahipleri içerik yazarlığı için konu hakkında bilgi sahibi olan freelance olarak makale editörlüğü yapan kaliteli içerik yazarları ile çalışmak ister.

makale ve icerik editorlugu 2

Yukarıdaki freelance sitelerinde bilgi sahibi olduğunuz bir konuda içerik yazarlığı yapabileceğinizi içeren bir ilan açarak , içerik ürettirmek ve makale yazdırmak isteyen kişi / kurumlara ulaşarak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki bu işi tamami ile karnım doysun mantığı ile değil gerçekten bilgi sahibi olduğunuz bir alanda yapmalısınız. Mesela, otomobil sektörü hakkında çok bilgili ve meraklı olduğunuzu varsayalım, ilanınızda buna yönelik açmalısınız. Bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında iyi bir araştırma yapmadan içerik üretmemelisiniz.

Freelance olarak içerik editörlüğü , makale yazarlığı hizmeti vermek için tabii ki dil bilgi ve iletişim becelerinizin oldukça iyi durumda olması gerekiyor, imla kuralları ve noktalama işaretlerine çok dikkat etmelisiniz, araştırmayı sevmelisiniz. Bilgiyi tamami ile doğru bir şekilde okuyuculara ulaştırmalısınız. Bir tavsiye vermek gerekirse orta büyüklüğe sahip web sitelerine mail atarak, ücretsiz sizler için 1 adet yazı yazmak ve bunu yayınlamanızı istiyorum şeklinde talep gönderebilirsiniz. Bu şekilde iyi bir içerik yazarsanız , yazdığınız içerik o sitede yer alabilir. Sizde iş bulurken müşterilerinize örnek yazınızın linkini gönderebilirsiniz.

Danışmanlık Hizmetleri

Bir diğer freelance olarak para kazanabileceğiniz yöntem ise danışmanlık vermektir. Tecrübeli olduğunuz konularda insanlara bilginizi pazarlayarak saat başı veya proje bazlı para kazanabilirsiniz. Tabii ki danışmanlık yapacağınız , vereceğiniz kişi veya kurumuda iyice araştırmanız gerekiyor. Beklentilerini karşılayabilecekmisiniz önce kendinize bunu sormanız gerekiyor. Müşteriyi memnun edebilmeniz referans ve geleceğiniz açısından iyi olacaktır.

İnternet sitesi için facebook reklamları yayınlatmak isteyen bir kişiye , eğer daha önce bu konuda çalışmış ve facebook reklamcılığı sektöründe deneyimliyseniz kendisi ile görüşebilir , nasıl bir reklam stratejisi uygulaması gerektiği, reklam hesabı açılışı ve yönetimi konusunda bilginizi aktarabilirsiniz.

Grafik Tasarım

grafik tasarim

Lise veya üniversitede grafik tasarım bölümü okuyup eğitim aldıysanız muhtemelen bu alanda tasarımsal becerilere sahip olacaksınız. Adobe photoshop, Illustrator , Indesıgn, After Effect gibi programlarda uzmanlaşmaya başlamış olmanız gerekiyor. İşte bu noktada çok güzel paralar kazanabileceğiniz freelance olarak yapabileceğiniz bir iş modeli grafik tasarım. Eğer bu konuda alt yapınız yoksa , youtube ve udemy platformu mükemmel eğitim kaynakları ile dolu mutlaka araştırın.

Sektör farketmeksizin grafik tasarım alanında adobe ve tasarım programları ile ilgili beceleriniz varsa her sektörden iş bulabilirsiniz. Bir internet sitesi sahibi size gelip logosunu yaptırmak isteyebilir, bir fiziksel market tabela tasarımları için sizinle çalışmak isteyebilir, bir youtube içerik üreticisi kanal kapak ve logoları için sizlerle çalışmak isteyebilir. Tasarım hayatımızın her noktasında var, dolayısı ile iş bulmak çokda zor değil. Bu alanda bol bol referans edinin ve Behance gibi web sitelerine portföyünüzü yükleyerek paylaşın. Behance üzerinden dolar kazanan freelancerlar bile var. Bu noktada bu sitenin etkisini hafife almayın. Bakarsınız bir yabancı kişi sizle iletişime geçerek tasarımlarınızı beğenir ve sizinle çalışmak isteyebilir. Dolar kazanmaya hiç ummadığınız anda başlayarak pasif gelir oluşturabilirsiniz.

Seslendirme Hizmetleri

Genel olarak bayanların çok kolay iş bulabileceği bir sektördür, tabi kii herkes bu sektörde iş yapamaz. Herşeyden önce güzel bir türkçe ve ses tonuna sahip olmanız gerekiyor. Türkçede çok şart değil aslında, okuma yazma sahibi olmanız yeterli, bu noktada size iş verecek kişi veya firmalar genelde metinleride kendi hazırlıyor. Metne çalışıp ses tonunuzu ve seslendireceğiniz görüntü / metin için tonlamalarınıza önem vermelisiniz.

Eğer iyi bir ses tonuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız dakika başı ücretlendirme ile freelance olarak seslendirme hizmeti vererek para kazanabilirsiniz.

Çeviri Ve Tercümanlık

Türkçe haricinde farklı bir dil biliyorsanız gerçekten kazanabileceğiniz paranın sınırı yok. Yukarıdaki yabancı sitelerden dahi binlerce dolar kazanabilirsiniz. Alman bir firma , evraklarının ingilizceye çevirilmesini isteyebilir, veya türk bir şirket evraklarının ingilizce çevirilmesini sizden talep edebilir. İlgili konularda dil okudusanız veya kendinizi bu alanda geliştirdiyseniz çeviri yaparak para kazanabilirsiniz. Aynı şekilde yurtdışından Türkiyeye gelecek turistler için tercümanlık hizmeti vererek saat başı ücretlendirme ile dolar kazanabilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanlığı Ve Yönetimi

Sosyal medya uzmanıysanız, firmaların sosyal medyada var olması gerektiğini iyi bilmeli ve bunu fırsata çevirmelisiniz. İnternet sitesi sahibi olan ama sosyal medyayı aktif olarak kullanmayan firmaları tespit ederek, kendileri ile iletişime geçebilir, sosyal medya hesaplarının yönetimi için anlaşabilirsiniz. Yukarıdaki freelance para kazanabileceğiniz web sitelerinde bunlarla ilgili bolca iş ilanı buluyor, birine başvurmayı deneyin.

sosyal medya uzmani

Bu alanda Youtube ve Udemy platformlarında bolca ücretsiz eğitim bulunuyor, eğer bu alanda kendinizi geliştirmek ve hizmet vermek istiyorsanız planlı ve düzenli olarak videoları izleyin. Eğer uzman seviyesindeyseniz minimum argümanla özgün ve kaliteli bir şekilde sosyal medya yönetimi yapacağınız firmalara fayda sağlamalısınız.

Sosyal Medya Yönetim hizmeti vermek için photoshop bilginizin olması şartmı? derseniz değil, Canva programı ile harikalar yaratabilirsiniz, çok büyük firmalar dahi Canva firmasının referansları arasında harika görseller çıkarmaktadır. Aylık ücreti ise oldukça makul durumdadır. Bu hizmette raporlama çok önemlidir. Haftalık veya aylık olarak müşterinize sosyal medya hizmetlerine dair düzenli ve okunulabilir bir rapor sunmalı, sağladığınız faydaları ve yaptığınız çalışmaları sunmalı, onu memnun etmelisiniz.

Video Prodüksiyon Ve Editleme

Yeni kurulacak bir youtube kanalı için sizlerle iletişime geçilebilir ve size kanal için tanıtım videosu, intro yapmanızı talep edebilir. Bunun için elbette günümüzde en çok kullanılan video editleme ve düzenleme programları hakkında uzmanlaşmış olmanız gerekir. Bu programlara örnek vermek gerekirse ;

1-) Adobe Premier Pro
2-) EaseUS Video Editor
3-) Final Cut Pro
4-) After Effects
5-) Sony Vegas Pro

Örnek olarak gösterilebilir. Bu sektörün kazancı diğer sektörlere göre biraz daha iyi seviyededir ve Türkiye pazarında video prodüksiyon ve editleme sektörü genelde dakika başlı ücretlendirilmektedir. Gerçekten bu konuda bilgi birikiminiz var ve organik fikirler üretebiliyorsanız bu alanda çalışmayı mutlaka değerlendirin, iş ilanlarına göz atın. Referans amaçlı çalışmalar yapın.

Yazılım – Programlama

Şuan okuduğunuz bu yazıdaki websitesi dahi bir yazılım , programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Yazılım internetteki herşeyin alt yapısıdır aslında. Lise veya üniversite, veya kendiniz youtube , udemy ya da kalan farklı platformalar üzerinde kendinizi yazılım alanında geliştirdiyseniz ve projeler geliştirebilecek seviyedeyseniz yazılım sektörü gerçekten sizin için biçilmez kaftandır. Yazılım ve programlama öğrenmek için türkçe bir çok kaynak bulunmakta , youtube ve udemy sitelerinde bulunan sayısız kursla disiplinli bir şekilde videoları izleyip pratik yaparak sizde yazılıma giriş yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz.

yazilim programlama

Yazılım ve programla sektörü ile milyon dolarlar dahi kazanabilirsiniz. Bir zamanların popüler oyunu Pokemon GO yazılımcısının, oyunu tüm dünyada popüler olup patladıkdan sonra ki bir sözünü size hatırlatmak isteriz.

Bir Gecede Zengin Tam Olmak 12 Yılımı Aldı.

Yanlış duymadınız, bu mobil uygulama oyunun arka planı için yıllarca çalışmış, dolayısı ile çoğu insan “Adama bak, bir gecede zengin oldu” şeklinde yorumluyor fakat olayın arka planı oldukça derin. Sizde bir soruna çözüm üretecek bir yazılım , proje veya web sitesi geliştirerek gerçekten çok iyi yerlere gelebilirsiniz. Yazıda bahsettiğimiz freelancer web sitelerine ilan açarak yazılım ve programlama işleri alabilirsiniz. Bunlar dışında sizlere bu işler için R10.NET webmaster topluluğunuda önerebiliriz.

Freelance Çalışanlar İçin Vergi

Freelance olarak çalışmaya başlayıp hatırı sayılı seviyede bir gelir elde etmeye başladıkdan sonra sürdürülebilir bir iş modeli olarak internetten para kazanmayı düşünüyorsanız basit veya gerçek usulda vergi vermeniz , şirket açılışı yapmanız gerekmektedir. Aksi halde vergi vermeden para kazanmaya sürekli olarak devam ederseniz, şikayet edilebilir ve maaliye tarafından incelemeye alınabilir, çok yüksek cezalar ödeyebilirsiniz.

Vergi konusunda internette çok fazla bilgi kirliliği dolaşmakta. Senelik xx.xxx altında kazanınca vergi vermek gerekmiyor gibisinden yazılar mevcut. Bunlar kesinlikle doğrulup içermemektedir. Kazanacağınız para miktarı önemsiz olmakla beraber 1 TL dahi kazansanız bunu vergilendirmeniz gerekmektedir.

Vergi vererek bu işi devam ettirmek size önemli avantajlarda sağlayacak, müşteri bulma potansiyalinizi arttıracaktır. İnsanlar kurumsal ve vergi levhalı iş yapan kişilere daha fazla güvenir, dolayısı ile tercih sebebi olabilirsiniz.

Nereden Başlayayım?

Sabah 9, akşam 5 işinizi bırakıp freelance iş yaparak kendinizi geliştirip internetten para kazanmayı hedefliyorsanız bu işi kesin olarak uzun süreli yapıp yapmayacağınıza karar vermelisiniz. Bir anda mevcut işinizden ayrılmamalısınız. İşinizden vakit buldukça Youtube – Udemy gibi platformlar üzerinden gelişmek istediğiniz alan ile ilgili bir süre eğitim aldıkdan sonra bu kararı vermelisiniz.

Youtube – Udemy platformlarında sınırsız sayıda her sektörden içerik bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Wordpress Eğitimi, Seo Uzmanlığı , Photoshop Eğitimi, Siber Güvenlik Eğitimleri, Sıfırdan Sosyal Medya Uzmanlığı , Facebook – İnstagram Reklamcılığı , İngilizce ve dil eğitimleri dahi yer almaktadır.

Son olarak herşeyden önce hevesli olmalısınız, severek yapmayacağınız hiçbir iş sürdürülebilir değildir bunu unutmayınız.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı