DomainTeknoloji

Dedicated IP Nedir? Statik IP Nedir?

Dedicated İp Nedir?

Özel bir IP, özel kullanımınız için tek bir barındırma hesabına atanan bir IP adresidir. IP adresinin atanmış olması birçok web sitesi için önemli olmasa da, belirli alanlara hizmet veren web siteleri için büyük bir avantaj olabilir.

Web Hosting şirketleri, Paylaşılan IP olarak bilinen IP adreslerini kullanır. Bu IP adresi aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilir. Bu, küçük web siteleri için iyidir. Ancak ödeme sistemi olan siteler, yetkili siteler, SSL sertifikası kullanacak siteler ve SEO için çok önemli olan siteler için tahsis edilmiş bir IP adresi daha uygun maliyetlidir.

Dedicated IP, bir bağlantı noktası numarası olarak düşünülebilir. Paylaşımlı hosting adresiniz 1 ise daire numaranız değişecektir. Özel bir IP’niz varsa daire numaranız değişecektir. Ayrıca sürekli erişebileceğiniz ve diğer komşularla karşılaştırılamayacak bir IP adresiniz olacaktır.

Dedicated IP’nin Avantajları

Hangi web sitelerinin Dedicated IP’ye ihtiyaç duyacağını tahmin etmek imkansız olsa da, her web sitesinin özel bir IP adresinden faydalanabileceğini söyleyebiliriz. Paylaşılan IP kullanan bir web sitesi yerine bir web sitesi için özel bir IP adresine sahip olmanın avantajları şunlardır.

  • Web sitenize bir SSL sertifikası yüklemek, sayfalarınızı daha güvenli hale getirecektir.
  • Alan adınızı yazmanıza gerek kalmadan IP adresinizden web sitenize erişebilirsiniz.
  • Kullanılabilir veya erişilebilir olmasa bile alan adınıza erişebilirsiniz.
  • Çok fazla trafik alırsanız, maksimum yanıt süresine ulaştığınızı görmek kolaydır.
  • Spam çalışmaları, web sitenizin sorgu sonuçlarını (SERP’ler) sıralamanıza yardımcı olabilir.
  • Arama motorları, SEO puanınızı daha yüksek bir öncelik olarak görecektir.
  • E-posta sunucunuzun e-posta servis sağlayıcıları tarafından Spam olarak değerlendirilmesi daha zor olacaktır.
  • Üçüncü şahıslardan yazılım ve uygulamalar.
  • Kullanıcıların güvenini kazanmanın bir yoludur.
  • Bu, diğer web sitelerinde yapılan hatalardan etkilenmemenizi sağlar.

Dedicated Ip SSL

Sitenizde HTTP protokolü yerine HTTPS protokolü kullanmak ve SSL sertifikaları ile güvenliği artırmak için özel ve paylaşılmayan bir IP adresine ihtiyacınız olacaktır. Ancak o zaman SSL sertifikası sağlayıcısı sizi diğer yayın kullanıcılarından ayırt edebilir ve size bir güvenlik sertifikası sağlayabilir.

Ne yazık ki, paylaşılan IP adresinizde bir SSL sertifikası almanıza izin verilmeyecek. SSL sertifikasını özel bir IP sahibi olarak kullanabileceksiniz ve sitenizin otoritesini güçlendirecek daha birçok avantaja sahip olacaksınız.

Statik IP nedir? Hangi amaçla kullanılır?

Statik IP nedir ve avantajları nelerdir? Statik IP’nin faydaları nelerdir? Bu makale, aşağıdakiler gibi birçok soruya kapsamlı cevaplar sağlayacaktır:

Bilgisayarlar, tıpkı insanların telefon numaraları aracılığıyla yaptığı gibi, IP adresleri (İnternet Protokolü) adresleriyle de birbirlerine ulaşabilirler.

IP adresiniz, interneti kullanırken ağın nereye veri göndermek istediğinizi bilmek için kullandığı şeydir.

Her IP adresi, noktalarla ayrılmış bir sayı dizisidir (örn. 45.154.254.250). Bu numaralar, internete bağlandığınızda bilgisayarınızı/cihazınızı tanımlar.

İnternet sağlayıcınız, dış dünyanın ona daha hızlı ve güvenilir bir şekilde bağlanmasını sağlamak için bilgisayarınıza statik bir IP atayacaktır.

Statik IP Ne İşe Yarar?

Statik IP’nin faydaları ve günümüzde nasıl kullanıldığı aşağıda açıklanmıştır:

Statik IP ile web sitenizi uzaktan barındırabilir ve bilgisayarınıza her yerden bağlanabilirsiniz. Bu özellikle işletmeler için yararlıdır.

Dosyaları daha güvenilir bir şekilde göndermek ve almak için FTP kullanan bir sunucu için statik bir IP adresi gerekir.

Kurumunuzdan gelen e-postalar üzerinde daha fazla kontrol sağlamak istiyorsanız, statik IP’li bir e-posta sunucusu da kurabilirsiniz.

Bir CCTV sistemi oluşturmak için statik bir IP gereklidir. Kapalı devre televizyon sistemleri olarak da bilinen bu sistem, sadece yetkili kişilerin kameralardan gelen görüntülere erişmesine ve görüntülenmesine izin verir. CCTV çoğu banka, kamu kurumu ve mağazada kullanılmaktadır.

Çevrimiçi oyunları barındırmak için kullanılan sunucular statik IP gerektirir.

Statik IP’nin faydaları nelerdir?

  • Statik IP adresleri, dosya yükleme hızı ve indirme hızı açısından veri aktarımını kolaylaştırır.
  • Dinamik bir IP adresi, yenilendiğinde yalnızca kısa bir aksama süresine neden olur. Statik bir IP adresi, kalıcı bağlantılar için en iyisidir. Asla yenilenmeye ihtiyacı yoktur.
  • IP adresiniz statik ise VoIP (IP Üzerinden Ses) daha güvenilirdir.

Statik IP’nin dezavantajları nelerdir?

  • Statik IP kullanmak için her cihaza bir IP adresi atanmış olmalıdır.
  • Bir IP adresi doğru şekilde yapılandırılmazsa, çakışmalara neden olabilir.

IP paylaşımı nedir?

Birçok web servisinin paylaşılan IP adresleri üzerinden yayın yaptığı iyi bilinmektedir. Yüksek kullanım oranları, daha az kullanılmaları için kalan adreslerin “paylaşılmasını” gerektirir.

Bu durum adres kullanımını azaltmakla birlikte aynı IP adreslerini paylaşan servislerin birbirleri üzerindeki etkisi gibi bazı dezavantajlara da sahiptir.

Bir etki alanı tarafından paylaşılan bir IP adresine gönderilen spam e-postalar, IP adresinin spam kara listelerine eklenmesine neden olabilir. IP adresi, web servislerini ve alan adlarını yayınlamak için kullanılabilir.

Statik IP adreslerine sahip alan adlarının ise diğer kullanıcılardan olumsuz etkilenme olasılığı daha düşüktür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı