Sunucu

DNS Nedir, DNS Nasıl Çalışır?

 DNS yani Domain Name System, Türkçe ismiyle Alan Adı Sistemi bireylerin ve bilgisayarların iletişimi kolaylaştırmış olan bir sistemdir. İnsanların nasıl isim kullandığı gibi, bilgisayarlarda da numara kullanmaktadırlar. DNS ise tam bu noktada, belirli olan listede bazı isimler ile rakamları eşleştirmek için konuya sahil olmaktadır.

DNS’in Kullanım Amacı Nedir?

 DNS’ler kullanılabilir makine ve alan adları ile makine IP adresleri arasında birtakım çift dönüşüm sağlamaktadır. IP adreslerinin gündelik yaşamda kullanımını ve hatırlanması pek de kolay olmadığı için onun yerine DNS kullanılmaktadır.

 Temel amacı ise ağ üzerinden gelen ismi ya da IP numarası hakkında sorgulamalara yanıt vermektir. Herhangi bir internet sitesine girmek istediğimizde, DNS sayesinde hangi internet sitesine nerede, hangi IP adı hangi bilgisayara ait olduğunu belirlenmiş olur ve istenilen her yere erişim sağlanabilir.

DNS Nasıl Çalışır?

 DNS sistemleri ad sunucuları ve çözümleyicilerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Ad sunucuları olarak düzenlenmiş olan bilgisayarlar host aslarına karşılık gelen IP adresinin bilgilerini tutarlar. Çözümleyici olan taraf ise DNS istemcileri olmaktadır. DNS istemcilerde, DNS sunucu veya sunucuların adreslerini bulunmaktadır. Bir DNS istemci, bilgisayarın adına karşılık gelen IP adresini bulabilmek için bir ad sunucuya başvurur. Ad sunucu, yani bir diğer adıyla DNS sunucu da, kendi  veri tabanında öyle bir ad bulunursa, bu ada karşılık gelen IP adresini de istemciye göndermektedir. DNS’nin veri tabanına ise bu kayıtların manuel girilmesi gerekir.

Neden DNS Değiştirilir?

 DNS ayarlarını değiştirmek istenilmesinin temel nedeni bazı web sitelerine erişimin olmamasıdır. Bu durum genellikle bizim ülkemizde çok yaşanan bir durum olduğu için DNS ayarlarını değiştirme konusunda da oldukça aktif bir durumdayız.

 Bir siteye erişebilmenin en basit yolu DBS tabanlı engellemedir. Türkiye’de hizmet vermekte olan herhangi bir internet servis sağlayıcıya ait olan bir DNS kullandığımızda, yasaklanan sitelere erişim sağlayabilmek için IP bilgisi talep ettiğimiz zaman, bu talep bizim kullanmakta olduğumuz DNS sunucusu tarafından reddedilir ve söz konusu olan IP adresi de sizlerle paylaşılmaz. Sizinle bu IP adresini paylaşamayız demek yerine ise “bu siteye x kararı ile bir erişim engeli konulmuştur” gibi mesaj görürsünüz. Bunun dışında internet bağlantınızın hızından verim alamıyorsanız ya da olası bir siber saldırıdan korunmak istiyorsanız da DNS değiştirebilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı