HostingSunucu

SQL Nedir ve Ne İşe Yarar?

SQL Nedir ve Ne İşe Yarar?

Her geçen gün gelişen teknoloji, insanların olduğu kadar toplumların da hayatını değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor.

Dijital çağ büyüdükçe ve geliştikçe, yeni fikirler ortaya çıkıyor ve kullanıcıların dikkatini çekiyor. Bunlardan biri SQL fikridir. SQL ile veritabanından faydalanmak ve güncellemek kadar veritabanını yönetmek de kolaylaştı. İnternette bulunan bir veritabanı yazılımı olarak SQL, çok çeşitli çok yönlü ve ilişkisel veritabanları için uygundur.

SQL ile hiç deneyiminiz yoksa veya SQL hakkında fazla bilginiz yoksa kendinize şunu sormalısınız: “SQL nedir ve ne işe yarar?” Bu soruya bir cevap arıyorsanız ve bulamıyorsanız, bu makaleyi inceleyin ve bir fikir edinin. Bu yazıda, SQL’in ne yaptığına ve nasıl yapabileceğinin temellerine kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde bakacağız.

SQL Nedir?

SQL, Structured Query Language‘ı tanımlamak için kullanılan kısaltmadır ve veri tabanları uygulamalarından biridir. SQL’in ana dilimize sürümü “Yapılandırılmış Sorgu Dili”dir.

Çeşitli boyut ve işlevlerde birden çok veri kümesini içeren veri tabanı yönetim sistemini ifade eden bir terimdir. SQL sayesinde tüm veri tabanını etkinleştirebilir, yönetebilir ve hatta silebilir.

Birçoğunun inandığının aksine, SQL bir programlama dili değildir. Genel anlamda, bu inanç yaygındır ve yaygın olarak bir örnek olarak anılır. Aslında tam olarak anlatmamız gerekirse SQL, veri tabanı içerisinde kullanılabilecek bir alt dil yapısıdır. Bu uygulamanın, verileri yönetmek için gerekli olan ilk sürümü, KARE olarak bilinir. Matematiksel sözdizimini temel aldığı için özellikle verimli değildi. Daha sonra, bir İngiliz altyapısı ile SQL’de yapılan bir değişiklik kullanılarak değiştirildi. Zaman geçtikçe fazlalık olan kelime ve İngilizce kelime elendi ve mevcut SQL kelimesine tam şekli verildi.

Günümüzde, dünya çapında kullanılan veri tabanı sistemlerinin çoğu SQL’e bağlıdır. Peki, “SQL nedir ve ne işe yarar?” Sıklıkla sorulan bir sorudur. SQL sistemiyle sorgu yürüten birkaç uygulama şunları içerir:

  • Oracle: Oracle, en sağlam veritabanları yazılım sistemlerinden biridir. Herhangi bir uygulama ve büyük işletmeler için harika bir yazılımdır.
  • Microsoft Sql Server: Microsoft Sql Server, Microsoft aracılığıyla oluşturulmuş, veritabanına dayalı bir yazılımdır. SQL üzerinden çalışır. SQL sistemi.
  • My SQL: My SQL, Oracle tarafından oluşturulmuş bir sistemdir. Bu açık kaynaklı bir yazılımdır ancak aynı zamanda ücretsiz kullanım avantajı da sağlar.
  • Mss SQL: Mss SQL, Microsoft ile ortaklaşa oluşturulmuştur, belirsiz bir maliyet gerektiren bir sistemdir.
  • Access: Access sistemi Microsoft tarafından tasarlanmıştır. Diğer sistemlerin aksine Access, küçük boyutlu uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu programlardan etkilenmez SQL veritabanı sistemi çeşitli alanlarda kullanılabilir. SQL sistemi. Okullarda, kütüphane bankalarında, üniversite hastanelerinde, e-ticaret sitelerinde, telefon rehberlerinde kullanılabilir.

Bilgisayarda çalışıyorsanız, verileri sisteminizin dışında tutamazsınız. Veriler belirli yönergelere uygun olarak sunulduğunda buna “ask” denir. Sorgu işlemi SQL üzerinden yapılabilir. Ayrıca özünde bir sorgu dili olan SQL sistemi sayesinde verilerin çalışması kolaylaşmış ve daha basit. SQL bir programlama sistemi olarak işlev görmez, bir veri tabanı yönetim sistemidir. SQL sistemi kullanılarak işlemler sadece veri tabanı içinde yürütülebilir. Üretilen veri hacminin artması sonucunda, bilgisayarlara aktarılan bilgilerin saklanması ihtiyacı.

İşlem ve dosya sistemleri, veri depolama amacına hizmet eder. Bugün itibariyle depolama sisteminin yeterli olmadığını ve yeni bir depolama sistemine ihtiyaç olduğunu anladık. SQL sistemi, verileri dağınık bir şekilde tutmak için geliştirilmiştir. Veri tabanının kullanımı kapsamlıdır ve sayısız fayda sağlar.

SQL Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

İnanılmaz derecede iyi bilinen SQL sistemini kullanmak, verilerinizi kolayca sıralamamızı ve saklamamızı sağlar. Sonuç olarak, veriler uygun şekilde depolandığından herhangi bir karışıklık olmaz. Ek olarak, bilgi arama konusunda herhangi bir sorun yaşamanız olası değildir. Bu sayede işlemleri uzun süreler yerine kısa sürede tamamlayabilir ve süreyi kısaltabilirsiniz.

Bu SQL veri tabanlarını kullandığınızda sorun tekrarlanmayacaktır. SQL, veri toplayan ve işlenen herhangi bir platformda kullanılabilen, internet veya ağ üzerinden veri işleyen tüm uygulamalarda esas olan bir veri tabanıdır. Ayrıca veri tabanı olan tüm alanlarda SQL sistemi bulunmalıdır. Bilgisayarın depolama sistemlerine ve klasörlere dağılan verilerin büyümesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle boş alandan da kaçınılır. Bütünlük ve sürekliliğin sağlanması için gerekli olan SQL sistemi, hem özel hem de genel kullanıma uygundur.

SQL veritabanı sisteminin temel amacı, veri kümelerini modellemenize izin vermesidir. SQL veri tabanı, veri kümelerinin modellerini oluşturabilmesi ve verileri modellemesidir. SQL sistemini kullanarak gerçekleştirebileceğiniz eylemler şu şekildedir:

  • En son verilerin mevcut olduğundan emin olun.
  • Mevcut verilerin kaydedilmesi amacıyla elde edilir.
  • Silinen verilerin arama işlemlerinin ve sorgularının yapılmasını sağlayarak tüm verilerin güncellenmesi.
  • Silinen verilerin kayıtlarının yeniden oluşturulması.
  • Temel güvenlik önlemleri.

 

SQL Tam Olarak Ne Yapar?

SQL veri tabanı sistemi, SQL sorgularını kullanarak verileri tablo biçiminde sorgulama avantajı sağlar. SQL sistemi ile veriler, veri tabanlarına yapılan sorgular yoluyla toplanabilir ve veri tabanında saklanabilir. Ayrıca veri tabanında saklanan kayıtlar silinebilir ve değiştirilebilir. SQL sistemi olan SQL aracılığıyla, bilgisayarlar belirli kullanıcıların veri tabanına erişmesine izin verebilir veya veri tabanında depolanan bilgilere sınırlamalar getirebilir.

SQL sistemi, herhangi bir veri tabanı için yeni tablolar veya veri tabanlarının oluşturulmasında da önemli bir faktördür. Kuruluşların çoğu, analizlerini Python gibi bir bilgisayar dilinin yardımıyla yürütürken bile şirketlerinin verilere erişmesine izin vermek için bir SQL sistemine ihtiyaç duyar.

Bir SQL yazılım dili ile oluşturulan veri tabanları, büyük miktarda verinin doğrudan verimli, güvenli ve basit bir şekilde işlenmesini sağlayacaktır. İşletmelerin çoğu SQL sistemlerini kullandığından çalışanlarının bu sistemin dilini öğrenmesini şart koşuyor. SQL sistemini nasıl kullanacağınızı öğrenmek ve dile sadece birkaç saat içinde hâkim olmak zor değil. Günlük hayatımızda kullandığımız basit ve basit İngilizce terimler de bu SQL sisteminde kullanılabilir.

Özetle, SQL, sayısız miktarda veriden ihtiyaç duyduğunuz bilgileri hızlı bir şekilde bulmak, veri tabanında depolanan yeni verileri depolamak, verileri sıralayarak ve ortadan kaldırarak veri tabanını yeni verilerle değiştirmek gibi işlemlerin yürütülmesinde aktif bir katılımcıdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı