Teknoloji

CMS İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

 İngilizce ismi Content Management System olan İçerik Yönetim Sistemi ya da CMS, web sitelerindeki büyün dosya, içerik veya tasarıma ait olan görsellerin yönetilmesinde kontrol sağlayan yazılım uygulamasıdır. Web sitenizde bir güncelleme yapmak istiyorsanız, bilgisayarınıza herhangi bir programı indirmeden, direkt olarak yönetici paneli kullanıp yapmanızı sağlar. İyi bir CMS yani içerik yönetim sistemi, kullanıcılara teknik bilgi alt yapısı olmadan, içerikleri yaratma ve yönetme imkanı sunmaktadır.

İçerik Yönetim Sistemlerinin Amacı Nedir?

 CMS’nin en ana amacı, internet sitesi olmayan ya da internet sitesi tasarımı yapacak kadar yazılım bilgisi olmayan kullanıcıların, teknik bilgilere sahip olmadan oldukça kolay bir şekilde interner sitelerini yayınlamasına yardımcı olmaktır. Başlangıçta ana amacı bu olan CMS, gelişen teknoloji ile birlikte daha farklı hizmetler de sunmaya başlamıştır. Şu an dünya üzerinde bulunan içerik yönetim sistemleri ile, blog siteleri, haber siteleri, tanıtım siteleri, e-ticaret siteleri gibi yüzlerce farklı konsepte sahip internet sitesi tasarlanabiliyor.

İçerik Yönetim Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

CMS, yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, başlangıç olarak kolay bir şekilde internet sitesi yayınlamak isteyen ve aynı zamanda teknik bilgisi zayıf olan kişiler için oldukça faydalıydı. Fakat zamanla internetin de gelişmesi ile beraber birçok konuda da farklı hizmetler sunmaya başladı. İçerik yönetim sistemlerinin sağlamış olduğu avantajlar, aşağıda belirtildiği gibidir:

Teknik Bilgi Gerekmez

 CMS ya da içerik yönetim sistemi ile kişiler oldukça basit ve süratli bir şekilde profesyonel düzeyde internet siteleri tasarlayabilir ve yayına alabilirler. CMS’nin gelişmiş olan arayüzleri sayesinde, tek satır kod yazılmasına bile gerek kalmaz. Çoğu bilgisayar kullanıcısı, CMS kullanarak hızlı bir şekilde kendi sitelerini yayınlayabilir.

Tema Çeşitliliği

 İnternet camiasında birçok kullanıcı içerik yönetim sistemini kullanmaktadır. CMS kullanıcılarına tema sağlayan yazılım firmaları ile anlaşmış olduğundan, çeşitli temalar da kullanımdadır. Bu temalar ücretli ya da ücretsiz olmak üzere kullanıcılara sunulur. Böylelikle kullanıcılar bu temaları kullanırken, yazılım firmaları da kazanç sağlamış oluyorlar.

Eklenti Çeşitliliği

 CMS’lerin hepsinde birtakım site fonksiyonlarının güvenilir ve sağlıklı çalışmasını sağlamak için oluşturulmuş eklentiler vardır. Bu eklentiler sitelerin hizmeti için özel olarak oluşturulmuş ve sadece o amaçlar için kullanılmaktadır. Eklentilerin amacı ise site sahiplerinin bir yazılım ile meşgul olmadan sitelerinde yapmak istedikleri işlemleri, gayet basit ve sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Örneğin SEO eklentisi ile, internet sitenizin optimizasyon değerlerini ya da eksiklerini görebilir, iletişim formu ile sitenizin ziyaretçilerinden e-posta alabilir ya da canlı sohbet eklentileri ile ziyaretçileriniz ile canlı bir şekilde sohbet edebilirsiniz. Bu işlemlerin tümü eklentiler ile sağlanmaktadır.

Dökümantasyon Çeşitliliği

  Tüm CMS’lerin yüz binlerde kullanıcıları ve forum sayfaları bulunmaktadır. Sitenizde herhangi bir problem ile karşılaştığınızda, bu problemleri forum sitelerinde araştırarak basit bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinde yapacağınız problem aramasında, sizinle aynı sorunu yaşayan insanları da görebilir, yardımlaşabilirsiniz. Bunun dışında tüm eklentiler ve temalar ile yaşanılan sorunların çözümüne yönelik içerikler de yayınlanır. Bu sayede sorunlarınızı en kısa zamanda çözüme ulaştırabilirsiniz.

Responsive Tasarım

 Artık insanlar internet siteleri ile etkileşim kurarlarken, birden daha fazla cihaz ile erişim sağlamaktadır. Eskiden sadece bilgisayarların internet erişimi olduğu için siteler yalnızca bir ölçüde yapılırdı. Fakat günümüzde ise akıllı cihazların yaygınlaşması ile insanlar internet sitelerine birçok cihaz yardımı ile ulaşır oldu. Bu durum ise duyarlı tasarımların gerekli olduğunu göstermiştir. Sitelerin tüm cihazlara uyumlu ve duyarlı olması gereklidir. Bu sayede tablet, telefon ya da televizyon gibi bilgisayar harici akıllı cihazlar ile de sitelere kusursuz bir erişim sağlanmış olur.

Popüler İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Günümüzde sık olarak kullanılan içerik yönetim sistemleri:

– Joomla

– Prestashop

– Opencart

– WordPress

– Drupal

– Shopify

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı