Teknoloji

VPN Nedir, Ne İşe Yarar?

VPN ya da Virtual Pricate Network, Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir ve kısaca anlamı ile internete başka bir IP adresinden bağlanmayı sağlayan hizmettir. VPN, bağlantılarımızı güvenli bir hale getirir, bir ağa bağlanacakken bağlantımızı şifreler ve kimliğimizin saklı kalmasını sağlar. Aynı zamanda VPN ile ülkemizde yasaklanmış, kısıtlanmış olan sitelere ya da IP’lere bağlanmak mümkün hale gelir.

 VPN hizmeti sağlayan firmalar ya da uygulamalar genel olarak bu hizmet için size bir deneme süresi verir ve daha daha sonradan bu hizmetleri kullanmaya devam edebilmeniz için ek bir ücret isterler. Bunun yanı sıra bağlanacağınız sunucu muhtemelen başka ülkelerden olacağından, ping sıkıntısı da yaşanabiliyor. Eğer ücretsiz ve hızlı internet hizmeti sağlayan bir VPN hizmeti bulabilirseniz, aslında bu normal internetinizden çok daha mantıklı bir kullanım olabilir.

VPN Ne İçin Kullanılır ?

Kısıtlı ve Yasaklı Sitelere Giriş Yapabilirsiniz.

 Herkesin de bildiği üzeere bazı dönemlerde Youtube, Twitter gibi oldukça popüler olan sitelerin yasaklandığına sahit olmuşuzdur. Bu tür durumlarda insanlar VPN ile tanışmıştır ve VPN hizmetlerinden destek almıştır. VPN internet kullanıcıları için neredeyse bir ihtiyaç niteliğine gelmiştir. Bu hizmetlerden yararlanarak adresinizi başka bir ülkedeymiş gibi göstererek, girmek istediğiniz yasaklı sitelerin yasal olduğu ülkeler üzerinden giriş yapabilir hale gelirsiniz.

Dosya indirmek Daha Güvenli Olur.

 İnternetten aktif olarak indirme yapan kişiler bilir ki ülkemizde çoğu Torrent sitesi yasaklıdır. Bunun sebebi ise torrent üzerinden indirilen dosyaların yasa dışı yani korsan olmasıdır. VPN hizmetinden yararlanarak bu sitelere girebilir ve torrent indirme linklerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda dosya indirirken, biraz da olsa hızı yavaşlatsa da VPN kullanmanız güvenlik açısından da oldukça faydalı olacaktır.

İş ya da Okul Ağına Ulaşılabilir.

 Uzak olarak yapılmakta olan işlerin genelini güvenlik açısından şirketin sizlere vermiş olduğu adreslere bağlantı yapılması istenir. Bu durum aynı şekilde okul ağının yönetilmesi için de VPN kullanımı oldukça önemlidir.

Her Türlü Gizli ve Güvenli Erişim Sağlanır.

 İnternet kullanımında güvenlik ve gizlilik oldukça önemli bir unsur haline gelmiştir. Özellikle banka bilgileri gibi özel olan bilgilerin 3. şahısların eline geçmemesi gerekmektedir ve VPN programları bu konu için tercih edilebilir. Bu programlar ya da uygulamalar sayesinde verileriniz şifrelenir ve kötü niyetli olan kişilerin eline ulaşması engellenmiş olur.

VPN Nasıl Çalışır?

 VPN, pek çok çeşitli protokol ve teknoloji kullanıyor olsa da temel olarak bilgisayarın konum olarak durduğu yerden karşıdaki ağa doğru şifreli bir tünel açar. Bu tünel içerisinden ise iletilen bilgilere dışarıdan bakılmış olduğunda, şifreli oldukları için görüntülenemez. Konu hakkında bilgi sahibi olan güvenlik uzmanları bu şifreli veri aktarımlarını görebilir ama içerisinde ne olduğunu anlayamaz. VPN çözümleri bilgisayarınıza ya da telefonunuza özelleşmiş bir ağ bağlantısı kurar ve bir noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı taklidi yaparak size karşıda bulunan ağdan bir IP numarası verir. Bu sayede izin verilen uygulamalara ya da adreslere erişim sağlanmış olur.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı