Nasıl Yapılır

SAR Değeri Nedir, Nasıl Ölçülür?

 Özgün Soğurma Oranı anlamına gelen SAR, akıllı cep telefonların vücuda yaymış olduğu radrasyon miktarını simgelemektedir. Specifis Absorption Rate olarak da bilinen SAR değeri, bilimsel olarak insan vücudu tarafından absorve edilmiş olan elektro manyetik radyasyon oranı manasına gelmektedir. Yani SAR değeri vücut ısısını yükseltebilir, bu sebeple belirli bir değerden sonra zarar vermeye başlıyor.

SAR Değeri Nasıl Ölçülür?

 Cep telefonlarımızdan bu değer ölçmenin birkaç yolu vardır;

Akıllı telefonlarınızın web sitelerinden bu değerleri öğrenebilirsiniz.

– Akıllı telefonların ayarlar kısmından aşağıda verilen adımları izleyerek de öğrenebilirsiniz:

 IOS kullananlar İçin; Ayarlar -> Genel -> Hakkında -> Yasal -> RF’ye Maruz Kalma

Android Kullananlar İçin İse; Ayarlar -> Telefon hakkında -> Yasal Bilgiler -> RF Dalgaları Maruz Kalma Bilgileri kısmın girerek görüntüleyebilirsiniz.

Aynı zamanda SAR değer bilgilerini, telefonunuzun marka ve modelini internet arayıcıların yazarak da öğrenmeniz mümkündür.

SAR Değerinin Etkileri Nasıl Azaltılır?

 Cep telefonlarımızın yaymış olduğu radyasyondan mümkün olduğunca az etkilenmemiz için kullanmamızı en aza indirmemiz gerekmektedir. Bunu için dikkat edebileceğimiz birtakım unsurlar daha vardır:

– Arama yaparken karşınızdaki telefonu açmadığı sürece telefonu kulağınıza koymamaya çalışın. Hatta telefonla görüşürken bile kulaklık ya da hoparlör kullanabilirsiniz.

– Kablosuz bağlantıdayken ya da indirme yaparken telefonunuzu vücudunuzdan uzak tutmaya çalışın çünkü bu tür durumlarda SAR seviyesi büyük ölçüde artar.

– Gerek kalmadıkça telefonunuzu kullanmamaya çalışın, hatta yeni bir telefon alacaksanız SAR değeri düşük telefonları tercih edin.

– Geceleri uyurken telefonlarınızı yanınızda tutmayın, ya başka bir odada bırakın ya da kapatın.

SAR Değeri Kaç Olmalıdır?

 SAR değerlerinin güvenli sınırı aslında ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Bazı ülkelerde 1 değeri yüksek görülürken bazı ülkelerde 2 değerine kadar bir sorun olmayacağı düşünülür. ABD vücut dokusu üzerinde yapılan ölçümlere göre 1.6 W/Kg SAR değerine sahip olan telefonları güvenli bulurken, Avrupa ise 2 W/Kg’dan çok daha düşük olmasını yeterli bulur. Genel bir ortalama olarak 1.5 SAR değeri ve üzerinin tehlikeli olduğu düşünülüyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı