Teknoloji

IP Adresi Nedir, IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

 İnternet üzerinde, her bilgisayarın birer internet protokolleri bulunur. Noktalar ile ayrılmış olan 4 farklı rakamdan oluşan IP adresleri, kişiseldir ve bir bilgisayarın internet ortamındaki kimliğidir. Bu adres gizlenmediği sürece network üzerinde kolayca bulunabilmektedir. Örneğin eğer bir internet sitesinin IP adresini biliyorsanız, bu adresi yalnızca adres satırına yazarak da siteye giriş yapabilirsiniz. Fakat bizler tabii ki internet sitelerine bu şekilde girmek yerine her sitenin kendi özel adlarıyla girmekteyiz.

 IP Adresleri Nasıl Çalışıyor?

 İnternet işlevini gerçekleştirebilmesi için, cihaz ve ağların birbirleri ile iletişim ve uyum içinde olmaları gerekir. Biz insanlar olarak cihazlarımıza bir ad verirken, kullanmakta olduğumuz cihazlar da birbirlerini tanıyabilmeleri için IP adreslerini kullanırlar. İnternete bağlı olan her cihaz, internet kurallarını yöneten bir iletişim sistemi olan TCP / IP ile birbirine bağlantılı durumdadır.

 Bir internet kullanıcısı, bir internet sitesine girebilmek için cihazını kullandığında, öncelikli olarak bu internet sitesinin nerede olduğunu bilmesi ve de içindeki tüm içerikleri çekmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kullanıcının cihaz ağ yönlendiricisi ile bağ kurar ve sitenin dosyalarına erişebilmek için web sitesinin içinde bulunduğu sunucu ile bağlantı kurar. Bu süreçte yer almış olan her cihaz, kendilerine özel bir IP adresine sahiptir ve bu adresler ile cihazlar birbirini tanır. Bilgisayarlar IP adreslerine göre hangi internet sitesni çekip, hangilerini göstermeleri gerektiğini de anlamış olurlar.

IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

 IP sorgulama işlemi, internet ile bağlantılı olduğunuz cihazın, internet üzerindeki kimlik bilgilerini size göstermektedir. Hangi konumda olduğunuzu veya hangi ISS’den internet hizmeti aldığınızı öğrenebilmek için yapılabilir. Sizin boylam ve enlem dışında PC adresiniz verilirken, kullanmakta olduğunuz cihazin belirli nitelikleri de IP sorgulaması ile ortaya çıkar.

Windows PC kullanmaktaysanız ve IP adresi sorgulaması yapmak istiyorsanız:

Başlat menüsüne girip çalıştır kısmına gelin. Bu kısıma cmd yazıp enter tuşuna basın Cmd.exe çalıştığında ise bu sefer ipconfig yazın ve IP sorgulamasını gerçekleştiriniz.

MacOS kullanıcısıysanız ve IP adresi sorgulaması yapmak istiyorsanız:

– cmd + boşluk tuşuna basılı tutarak spotlight arama kısmını açın. Açılan arama çubuğuna terminal yazın ve enter tuşuna basın. Bu çıkan kısıma terminal kısmına ise ifconfic yazın. Bu şekilde IP sorgulaması gerçekleştirmiş olursunuz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı