Dijital PazarlamaHostingNasıl YapılırTeknoloji
Trend

Google PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en fazla kullanılan arama motoru olan Google sürekli olarak geliştirmelerini devam ettiriyor. Gelişen teknoloji ile birlikte insanlar da gelişmekte ve buna ayak uydurmak gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi internet ortamında ki yer alan bilişim sistemlerinin de daha yaygın kullanılmasına sebebiyet verdi. Dünyaca ünlü ve Türkiye de en fazla kullanılan arama motoru olan Google, web sitelerinin site hızlarını tespit etmek için geliştirdiği yazılımsal web sayfasına Google PageSpeed İnsights denmektedir. Bu araç sayesinde web sayfalarınızın mobil ve masaüstü hız testini gerçekleştirebilir ve kullanıcıların sitelerinize ne kadar sürede erişebildiğini öğrenebilirsiniz.

Google PageSpeed İnsights aracı yıllar önce Google tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de sık bir şekilde kullanılmaktadır. Kullanıcılar bu aracı sitelerini test etmek amacıyla kullanmaktadır. Web sayfası içerisinde site hızlarının tespit edilmesi gerçekleşmekte ve varsa sitenizdeki sorunları da sizlerle paylaşmaktadır. Bu sayede web sayfalarınızda yer alan sorunları tespit ederek çözebilirsiniz. Site hızınızı geliştirerek sizlerde kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz.

Google Sıralamalarında Site Hızının Önemi

İnsanlar arama motoru optimizasyonu SEO işlemleri için çok yüksek harcamalar gerçekleştirmektedir. Yapılan bu harcamalar ile birlikte arama motorunuzda web sayfalarınızın üst sıralarda yer almasını sağlamaya çalışılmaktadır. Google, sürekli olarak geliştirdiği güncellemeler ve yazılım geliştirmeleri ile birlikte sürekli olarak web sayfalarının daha iyi deneyime sahip olmasının gerektiğini açıklamaktadır.

Google sıralamalarında site hızlarınızın önemi oldukça yüksektir. Google bu noktaya çok ciddi bir şekilde dikkat çekmekte ve potansiyel hedef kitlenizin web sitesine minimum seviyede ulaşmasını istemektedir. Web sayfanızın site hızı ne kadar yüksek olursa Google da sizi o derecede ödüllendirmektedir.

Kullanıcıların arama niyetine göre içerik oluşturmak ve bu sayede kullanıcı odaklı yapılacak her işlemde Google sizleri ödüllendirmektedir. Web sayfa sahibi olarak sitenize girdiğiniz sürede kullanıcılarında girdiğini düşünün. Kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak bu sayede oldukça önemli ve sitenize giriş yaparken beklemek istememektedirler. Sizlerde Google PageSpeed İnsights aracına giriş yaparak site hızını test edebilir ve sorunları çözerek hızınızı arttırabilirsiniz.

Google Page Speed İnsights aracı Google tarafından geliştirilmiş olup tamamen ücretsizdir. Sizlerde ücretsiz bir şekilde istediğiniz kadar site hızı test edebilirsiniz. Site hızlarınızı test edebilir, hataları görüntüleyebilir ve sizlerde kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatabilirsiniz.

Google PageSpeed Insights Nasıl Kullanılır?

Google PageSpeed Insıghts aracının kullanımı oldukça basit olmakla beraber tek bir tık ile saniyeler içerisinde sitenizin hız testini ölçebilir, site tarafındaki sorunlarınızı görüntüyerek sitenizin açılış hızını arttırabilirsiniz. Bu işlem için https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr bağlantısı üzerinden sayfayı ziyaret ederek aşağıdaki resimdeki gibi URL alanına hızını test etmek istediğiniz site adresini yazmanız ve analiz et butonuna basmanız yeterlidir.

Screenshot 1

Analiz et butonuna basarak ortalama 10 – 20 saniye beklemeniz gerekecek, bu süre zarfında google hız testi aracı sitenizin performansını ve sorunlarını analiz ederek size aşağıdaki gibi bir rapor sunacaktır.

Google PageSpeed Site Hız Testi Sonucu

Bu şekilde sitenizin 100 üzerinden performans puanlamısını hem mobil , hem masaüstü performansını sizlere gösterecektir. Bu puanın mobil kısmında 75+ masaüstü kısmında ise +80 ve üzeri olması yeterlidir. Bununla beraber sayfayı aşağı kaydırdığınızda sizlere performans iyileştirmeleri için detaylı bir rapor sunulmakta , hatalar rapor edilmekte ve çözümleride ingilizce olarak verilmektedir.

Google Pagespeed Insıghts Önerileri

Eğer iyi bir yazılım ekibiniz varsa bu sorunların hem yazılım kaynaklı , hemde sunucu kaynaklı olan kısımlarını çözerek site hızınızı arttırabilir, Google SEO tarafında başarıya ulaşmanız için önemli bir adım atabilirsiniz. Google arama motoru mobil öncelikli aramalara öncelik vereceğini açıkladı. Bu sebeple mobil site performansınıza çok dikkat etmelisiniz. Think With Google Mobil Bazlı Sayfa Açılış Hız Testi aracı ile sitenizin 3G ve 4G bazındaki performansınıda test edebilirsiniz.



Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı