Nasıl Yapılır

Ping Nedir, Ping Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

 İnternet hızı, günümüzde insanlar için oldukça önemli bir husustur. İnternet hızının sürekli olarak düşük olması sinir bozucu olmakla beraber peşinde birçok sorunu da getirebilir. Özellikle sürekli olarak interneti kullanmamız gerekiyorsa ya da oyunlara eğilimliysek, internetin hızlı olması önemli bir kriterdir. İnternet hızını etkileyen birçok faktör vardır ve internet kalitesini belirleyen en mühim ögelerden biri ise ping’tir.

Ping Nedir?

 İnternet üzerinde bir web sitesine girdiğinizde, oyun oynamak amacıyla online bir platforma bağlanmaya çalıştığınızda ya da siteler üzerinden video izlediğinizde gibi işlemlerde bilgisayarınız karşı taraftaki girmiş olduğunuz sitenin sunucusuna bağlanmaktadır. Yani bir başka söylemle, bilgisayarınızdan çıkan veriler ve istekler, hedeflenen sitenin barındırıldığı sunucuya doğru iletilmiş oluyor. Bu verilerin ise iletilme süresine ping denilmektedir. Kısacası pingi, bilgisayar ile sunucunun arasındaki veri trafiğinin iletilme hızı olarak söyleyebiliriz. Ping değeri ise milisaniye cinsinden ölçülmektedir ve ping ne kadar düşük olursa veri iletimi de o kadar hızlı olur. Örnek vererek olursak ping değeri 20 milisaniye olması 40 olmasından çok daha iyidir.

 Ping değeri, en çok online oyun oynama esnasında ve video izlenirken önem arz etmektedir. Eğer ping değeri yüksek bir bağlantı sahibiyseniz, video izlerken sürekli donmalar yaşayabilirsiniz. Bunun dışında başlat, durdur, ses aç – kapat gibi işlemlerini de anlık gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bunun nedeni ise vermiş olduğunuz komutun karşı taraftaki sunucuya biraz geç iletiliyor olmasıdır.

 Ping asında bir yazılım olarak da bilinmektedir. Bu yazılım 1983 yılında Mike Musss adlı bir girişimci tarafından yazılmıştır. Servis sağlayıcıların verdikleri ücretsiz modemlerin yerine, yüksek ücret ödeyip nitelikleri olan modemleri almayı tercih eden insanlar, bu konuda genellikle sorun yaşamazlar. İyi bir modemin ping seviyesini etkilediğini söyleyebiliriz.

Ping Nasıl Ölçülür?

 Verilerin hızlı aktarılması, internet bağlantılarındaki problemleri en aza indirmek için ping değerinin düşük olması oldukça önemlidir. İnternet bağlantınızın kalitesi olması sadece veri alıp gönderme hızınız ile anlaşılmaz, ping değerinin yüksekliği de bunu etkilemektedir. Peki ping seviyesini nasıl ölçeriz?

Aşağıda verilmiş olan birtakım hız testi sitelerini kullanarak internetinizin ping değerini öğrenebilirsiniz:

– SpeedSmart

– SpeedTest

– SpeedOf

 Hızlı bir internet bağlantısının ping süresi genellikle 20 ms’den daha az olur. 150 ms’nin üzerine çıkan ping değeri ise oldukça yüksektir ve bu durumu fark etmek zor olmaz. Yüksek ping değeri ile internetinizden verimli bir hız alamazsınız.

Ping Değerim Neden Yüksek?

 Ping değerleri birçok neden yüzünden yüksek olabilir. Bunlardan bazıları:

– Oyun sunucunuz yüzünden olabilir.

– Ağınızda çok fazla kişinin mevcut olmasından kaynaklı olabilir.

– Evinizin duvarları sinyalleri etkileyebilir.

– Modeme olan uzaklık da ping süresini etkiler.

Ping Süresi Nasıl Düşürülür?

 Ping süresi çoğu zaman internet üzerinden online oyun oynamakta olan kullanıcıları rahatsız eden bir faktördür. Ping süresinin en aza indirilmesi ise bu yavaşlamalara engel olur ve interneti daha verimli kullanmasını sağlar. Peki ping süresini düşürmek için neler yapılabilir?

– Akla ilk gelen çözüm bilgisayarda çalışmakta olan tüm uygulamaları kapatmak olabilir. Ping süresini etkileyecek bir indirme etkinliği olabilir ve mutlaka kontrol edilmelidir.

– Zamanla rooter’daki ve modemdeki önbellek kısmı dolar ve bunun için cihaz takılabilir. Rooter’ı sıfırlama işlemi ise ön belleği temizler. Bu sebeple modemi ya da rooter’ı tekrardan başlatmak etkili bir çözüm olabilir. Aynı zamanda DNS ön belleği de temizlenebilir.

– Yeni bir modem veya rooter hızı arttırmada yardımcı olan sinyallerin bozulmasını azaltabilir. Modemi değiştirmek de etkili bir çözüm olabilir.

– Rooter yazılımı da ping değerini etkileyen faktörlerdendir. Rooter yazılımını güncelleyebilirsiniz. Ping süresinin artmasına neden olan şeyler arasında rooter’daki güncellenmemiş yazılım olabilir.

–  VPN kullanımında bağlantılar için birden fazla düğüm eklenmiş olduğunuzdan ping değerinde artış olabilir ve bu da işlemlerinizi yavaşlatabilir. Online oyun oynama anında VPN ya da proxy gibi bağlantılardan kaçının.

– Sunucu ile aranızdaki mesafeyi uzun tutmamaya özen gösterin.

– Mikrofon tarzı ekstra cihazlar bağlantıyı yavaşlatır. Bunun dışında 4K kalitesinde video izlemek ya da büyük dosyaları indirmek gibi işlemler bant genişliğini etkilediği için ping değerini arttırır, indirme işlemleri sırasında verim almak sıkıntı olabilir.

– Wi-fi üzerinden oyun oynuyorsanız, eğer mevcutsa 5GHz bağlantasına bağlanmış olduğunuzdan emin olmalısınız. 2,4 GHz çok daha geniş bir aralık sağlarken, 5GHz daha hızlı işlem görmenizi sağlar.

– Google’ın sunmuş olduğu DNS sunucusu, en hızlı sunuculardan biri olabilir. Tercih etmeniz gereken SND sunucucu 8.8.8.8. ya da 8.8.4.4. olmalıdır.

– Bu çözümlerin dışında bağlantılarını kontrol ettirmeniz gerekebilir. İnternet üzerinden destek birimleri ile görüşüp iletişim kurabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı