Teknoloji

Malware Nedir, Nasıl Temizlenir?

 İnternet ortamında çokça sık adı geçen Malware kelimesi, çoğu kişinin bilmediği bir terimdir. Malicious ve Software kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Malware’in ne anlama geldiğinden bahsedelim. Malware, kötü amaçlı yazılımlara genel olarak verilen bir isimdir. Bu kötü amaçlı yazılımlar, sizlerin bilgisini çalmak, şifre ya da özel bilgilerinizi ele geçirmek amacıyla hazırlanmış olan yazılımlardır. Yani Malware, bilgisayarınızda oldukça ciddi bir tehlike oluşturur.

Kötü Amaçlı Yazılımlar (Malware) Riskli Midir?

 Bazen bilgisayar kullanıcıları, cihazlarının içerisinde önemli bilgilerin olmadığını düşünürler ve herhangi bir virüs ile karşılaştıklarında bu işi pek de ciddiye almazlar. Fakat Malware gibi virüslerin aslında sandığınızdan çok daha fazla zararı vardır. Malware sadece kişisel bilgilerinizi çalmakla kalmaz, aynı zamanda bilgisayarınızı da yavaşlatır. Bazı zamanlar da ise cihazınıza bot görevi verir ve başka kişiler tarafından kullanımına da açar. Ufak problemler gibi gözükseler de, virüsler oldukça tehlikeli yazılımlardır.

 Malwareler, size uzaktan erişim sağladığı durumlarda , cihazınızı siber saldırılarda bile kullanabilir. Aynı zamanda çeşitli suçların işlenmesi konusunda da cihazınızı kullanabilir. Dolayısıyla kötü amaçlı hazırlanan yazılımlara (Malware) oldukça dikkat etmemiz gerekmektedir.

Malware Nasıl Bulaşır?

 Malware nasıl bulaşır sorusunun cevabı ise oldukça tahmin edilebilirdir. Bu virüsler yine kötü amaçlı kullanılan uygulamalar ile size ulaşabilir. Bunun dışında illegal içeriklerin bulunduğu sitelerden yani indirme siteleri gibi sitelerden de bulaşması beklenilebilir bir durumdur. İnternet üzerinde gezindiğimiz sitelere dikkat etmekte fayda var.

 Bir diğer Malware yayılma sebebi ise USB belleklerdir. USB bellekler neredeyse virüsü en çok yayan cihazlardan biridir. Zararlı içerik barındıran USB, cihazınıza temas ettiği halde, bu içerikleri size de bulaştırabilir. Bilgisayarınıza temas edece olan ek cihazların mutlaka virüs taramasından geçmiş olması gerekir.

Malware Nasıl Önlenir?

 Öncelikle cihazınızda devamlı olarak güncel ve kaliteli bir antivirüs programı bulundurmanız gerekmektedir. Malware bulaşmasını engellemenin en doğal ve etkili yolu elbette ki antivirüs programlarıdır. Ücretli ya da ücretsiz olarak cihazınıza antivirüs programları indirerek, internette daha güvenli bir şekilde dolaşım sağlayabilirsiniz. Cihazınıza kötü amaçlı yazılımların girmeye çalıştığı vakitlerde, bu antivirüs programları devreye girer ve anti malware yazılımlarını çalıştırıp, virüslerin size bulaşmasını engeller. Aynı zamanda antivirüs programlarınızı güncel tutmayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir.

 Malware Nasıl Temizlenir?

 Cihazınızda bir malware yazılımının varlığını fark ettiyseniz ya da bir şüpheniz varsa, öncelikle bir tarama işlemi yapmanız gerekebilir. Çeşitli antivirüs programlarını kullanarak, bilgisayarınızın geniş bir taramasını yapmalısınız. Bu şekilde hem kendinizi internetteki virüslerden korumuş olursunuz hem de cihazınıza bulaşmış olan virüsleri tespit edip ortadan kaldırabilirsiniz. Malware yazılımlarını temizlemek açısından oldukça başarılı olan birtakım ücretsiz antivirüs programları vardır. Bunlardan bazıları:

– Ad-Aware

– Microsoft Windows Defender

– Bitdefender Antivirus Free Edition

– Malwarebytes Anti-Malware

– AVG AntiVirus Free isimli yazılım programlarıdır.

 Tamamen ücretsiz olan bu programları cihazınıza indirip, Malware gibi kötü amaçlı yazılımlardan kurtulabilirsiniz. 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı